Hydro-hackingen: Cyberforsikring må dekke inntil 350 millioner

Foreløpige tall viser at den norske industrigiganten Hydro har tapt 300-350 millioner på én uke som følge av cyberangrepet mot selskapet.

Dette opplyser Hydro på sine nettsider.

 

Den 19. mars ble selskapet hacket av ukjente gjerningspersoner, og ble presentert for et ukjent løsepengekrav for å «låse opp» datasystemene. Det førte til at Hydro i store deler av organisasjonen måtte gå over til manuell drift så langt det lot seg gjøre.

 

– Det første vi gjorde var å isolere våre enheter og systemer for på den måten hindre viruset fra å spre seg. Vi har også funnet en kur som har gitt oss mulighet til å begynne å rense alle servere og datamaskiner, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Hydro.

 

Foto: Illustrasjon

 

Forsikringsselskapene må betale

Foruten å involvere Kripos og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), har Hydro også meldt fra til forsikringsselskapene (i flertall) hvor de har tegnet en «robust» cyberforsikring, som de skriver på sine hjemmesider. Blant annet AIG som hovedforsikrer må belage seg på å betale ut en stor sum i erstatning for driftstapet Hydro har blitt påført.

 

NIP kjenner til at cyberforsikringen til AIG dekker nettopp driftstap etter hacking. Den dekker også blant annet øyeblikkelig hjelp fra IT-eksperter, gjenoppretting av datafiler, kostnader i forbindelse med utpressing, og rettslig erstatningsansvar (kunder, samarbeidspartnere osv. som har blitt skadelidende økonomisk).

 

Cyberforsikring viktigere enn brannforsikring

Selv om det har vært et stort oppsving i selskaper som har valgt å tegne cyberforsikring de siste par årene, er det fremdeles mange som sitter på gjerdet. Mange kriminelle velger å benytte tastatur fremfor brekkjern for å «bryte seg inn» i norske selskaper. Sannsynligheten for å bli tatt er langt mindre, og mulighetene for gevinst mye større.

 

NIPs erfaring er at det er langt større sannsynlighet for å måtte benytte en cyberforsikring enn en brannforsikring. Likevel viser det seg at de færreste har cyberforsikring, og de aller fleste har forsikret seg mot brann.

 

Ønsker du å vite mer om hva en cyberforsikring dekker? Eller ønsker du på vegne av bedriften din å tegne en cyberforsikring? Du finner mer opplysninger og kontaktinfo her