Med høy inflasjon, stigende renter og krig i Europa ble 2022 det første året siden 2018 med negativ avkastning for norske pensjonssparere. I aksjemarkedene var det langt mellom lyspunktene, og grunnet stigende renter var det vekstselskaper med inntjening i fjern fremtid som fikk hardest medfart. Ei heller på rentesiden ble pensjonsporteføljene spart for nedturen, ettersom de aggressive renteøkningene tynget obligasjoner med lang løpetid. I tillegg har livselskapenes porteføljer for innskuddspensjon generelt høy valutasikringsgrad, hvilket medførte at det kraftige kronekursfallet ikke ga samme støtdemping som man gjerne fikk i det ordinære fondsmarkedet, hvor valutasikring generelt er mindre utbredt.
Verdensindeksen falt med om lag 16 prosent i 2022, målt i lokal valuta, mens det amerikanske aksjemarkedet avsluttet året med en nedgang på om lag 18,5 prosent etter å ha vært ned nesten 25 prosent tidlig i oktober. Lyspunktet ble norske aksjer med en nedgang på beskjedne 1 prosent, godt hjulpet av en sterk energisektor. Mens inflasjon og renter ble det store temaet i 2022, og inflasjonen nå viser tegn til å være forbi toppen, har markedet i stor grad flyttet oppmerksomheten til prisen man har betalt for å bekjempe den høye inflasjonen. Det sentrale spørsmålet er om sentralbankene klarer å skape en såkalt «myk landing», eller om de kraftige pengepolitiske innstrammingene i stedet sender verdensøkonomien inn i resesjon.
Oversikten under viser avkastningen i 2022 for livselskapenes mest benyttede investeringsporteføljer med lav (20-30 prosent), middels (50 prosent) og høy (70-80 prosent) aksjeandel. Merk at porteføljene er ulikt sammensatt, blant annet med noe variasjon i aksjeandel og ulik eksponering mot ulike markeder og aktivaklasser. Det bør derfor også forventes noe ulikhet i livselskapenes oppnådde avkastning.
Livselskapene tilbyr rene indeksporteføljer som alternativ til de (delvis) aktivt forvaltede porteføljene. Under vises avkastningen for de mest benyttede indeksnære pensjonsprofilene som tilbys av livselskapene.
Kontaktpersoner:
Thomas Høy (thomas.hoy@nip.no, 920 46 248)
Mats Kalstø Lervåg (mats.lervag@nip.no, 911 26 807)